Angels Design

Angels Design

Meztelen ablakok

2023. január 07. - AngelsDesign

Forrón ölelik egymást, verejtékező meztelen bőrük összesimul. Még néhány pillanatig az ágyban maradnak, aztán Jack felkel, belebújik a farmerjába, és miközben az ablak felé fordul, rámosolyog a lányra. Egy pillanatra átfut az agyán, hogy még mindig nem tett fel függönyt, de a szemközti épület több száz méterre van, úgysem látnak be ide az ötödik emeletre. Éppen belép a nappaliba, amikor meghallja az üvegcsörömpölést, amit egy tompa puffanás követ. Rémülten rohan vissza a hálószobába, barátnője vérző teste az ágy mellett hever a padlón. Jack az ablakon ütött lyukra mered, de nem láthatja a távoli ház szobájában álló mesterlövészt, aki éppen elkezdi szétszerelni távcsöves puskáját.

Persze ha nem élünk olyan krimibe illő életet, mint Jack Bauer, akkor aligha okozhat ekkora drámát a függönyök hiánya. Drámai változást lehet azonban elérni minden lakásban egy jól megválasztott függöny felrakásával.

De milyen is a jó függöny? Az áruházak elképesztő szín, anyag, és méretválasztékot kínálnak, nem csoda, ha az átlag vásárló elvész ebben a kánaánban. Kész függönyt vegyünk? Vagy inkább méretre varrassunk? Egyik drágább, mint a másik. És mekkora függöny kell egy ablakra? Milyen széles és milyen hosszú legyen?

Amikor új lakásba költözünk, érdemes a bútorozással együtt a függönyöket is megtervezni. Függönyre nem csupán azért van szükség, hogy ne lőhessen be az ablakon egy mesterlövész. A függöny a lakás ruhája, felöltözteti, csinosítja, szerethetővé teszi. Egy harmonikus otthonban a függöny színében és stílusában igazodik a bútorokhoz, a fali dekorációkhoz, a szőnyeghez és a nyílászárókhoz is.

ma1.jpg

Ha alacsonyabb költségvetésből szeretnénk megoldani a lakás felöltöztetését, érdemes körülnézni a készfüggönyök kínálatában. Ezek szabvány méretekre gyártott darabok, létezik belőlük fényáteresztő, fényszűrő, dekor és sötétítő is. Különböző üzletekben eltérő hosszúságú darabokat árulnak, ez 235-300 cm között változik, a szélességük pedig általában 130-140 cm között mozog. Létezik dupla méretű is, ennek a szélessége körülbelül 3 méter. Árulnak füles és karikás függönyöket, melyeket csak úgynevezett rúd karnisra tudunk feltenni. A legtöbb lakberendezési áruházban kínálnak olyan darabokat is, melyeken univerzális behúzó szalag van, ezeket éppúgy feltehetjük rúd karnisra is, mint a hagyományos csipeszes vagy görgős sínekre.

Kicsit drágább megoldás a függöny méretre varratása. Ezt leginkább akkor célszerű választani, ha extrém méretű nyílászárók vannak a lakásban, vagy valamilyen különleges formát, nem szokványos anyagokat szeretnénk az otthonunkban látni.

ma2.jpg

Mielőtt bármilyen függönyre kiadjuk a pénzünket, érdemes megnézni milyen karnis van az ablakok felett. Mérjük meg a karnis szélességét és a padlótól való távolságát is. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy a karnist is maga választhatja ki, például egy lakásfelújítás során, vagy amikor újépítésű otthonba költözik, annak javaslom a karnisokról szóló külön blogbejegyzésem elolvasását is.

Milyen az ideális függöny? Elárulom: a méret a lényeg. Ha elegáns kinézetet szeretnénk kölcsönözni a szobának, akkor a függöny a karnistól a padlóig érjen. Inkább rogyjon rá egy kicsit a talajra, mintsem 10 centivel rövidebb legyen. Ha a függöny az ablakpárkány és a padló között ér véget, az olyan szánalmas hatást kelt, mint egy szerencsétlen lelencgyerek, aki kinőtte a ruháját:

ma3.jpg

 Persze előfordulhat olyan körülmény, ami miatt egy adott ablakra nem tehetünk földig érő függönyt. Tipikusan ilyen eset, ha az ablak alatt konvektor helyezkedik el, vagy valamilyen bútort teszünk oda közvetlenül a falhoz. Ilyenkor a függönyt az ablakpárkányig kell leengedni. A függöny szélessége sem mindegy. A karnis szélességének másfél-kétszeresét kell számítani a fényáteresztő függönyök tervezésénél. Minél vékonyabb az anyag, annál többet kell belőle venni, hogy szépen ráncolódjon az ablak előtt. Az ablak két szélére tehetünk dekor függönyt, ha sötétítő szerepet nem szánunk neki, ezekből elég 130 cm széleset választani, amit nagyjából 60 centire húzhatunk össze. Ha igazi sötétítő függönyt szeretnénk, melynek funkciója a fény teljes kizárása, akkor érdemes a blackout anyagot választani, mely a különleges szövési technikának és anyagösszetételnek köszönhetően valóban ellátja a sötétítő szerepet. Ezek az anyagok elég vastagak, így olyan széles darabot kell belőlük venni, amilyen széles az ablak a kerettel együtt. Nagy kérdés még, hogy hány darabból álljon a függöny. Mutatósabb, ha a fényáteresztő függöny egyben van, de például ha az erkélyajtó két oldalán helyezkednek el az ablakok, akkor praktikusabb két darabból álló függönyt tenni úgy, hogy az ajtó nyitásához csak egy kis darabot kelljen félrehúzni. A dekor és sötétítő függönyök általában akkor mutatnak szépen, ha keretezik az ablakot, tehát két oldalra vannak széthúzva. Természetesen itt is lehet kivétel, például ha az ablak valamelyik oldalfalhoz annyira közel van, hogy ott már nem fér el a sötétítő. Ha nincsen szükség sötétítőre egy szobában, akkor is érdemes egy vékonyabb színes függönyt feltenni dekorációs céllal.

Bizonyára nem véletlen, ha egy izgalmas krimi nézése közben én azt veszem észre, hogy nincsen függöny az ablakon. Hogy senkinek ne okozzon drámai problémát a függöny kérdése, szívesen vállalom a megtervezését, legyen szó akár egy garzonlakásról, akár egy többszobás nagypolgári otthonról.

A bejegyzés trackback címe:

https://angelsdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr6718020478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása