Angels Design

Angels Design

Kardinális kérdés a karnis

2023. január 07. - AngelsDesign

- Oké itt állok előtte, de egyik hosszabb, másik rövidebb. Mekkorát szeretnél? Van világos faszínű, meg sötétbarna, és ilyen ezüstös színű is … Hogyhogy milyen formájú? Hát amilyen szokott lenni, mint egy rúd … Nem értem, miért lenne lapos? … Nem, nem, ennek a végén van egy izé, egy olyan kúp vagy mi … Hát milyen lenne? Mint a f…om. … Nem vagyok ideges, de ebből elegem van, majd eljössz és megveszed édesem … én is szeretlek, puszi.

A férfi kinyomta a hívást, zsebre vágta a mobilját és még egy dühös pillantást vetett a falnak támasztott karnisokra. Aztán összeakadt a tekintetünk, és mivel nem bírtam megállni nevetés nélkül, ő is elmosolyodott. Aztán büszke léptekkel, felszegett fejjel átment a másik sorra a villanyszerelési anyagokhoz. Sok ehhez hasonló beszélgetést hallok akaratlanul is a barkácsáruházakban és lakberendezési üzletekben. A legtöbb embernek komoly kihívást jelent a megfelelő függöny kiválasztása és felrakása az otthonában. Függönyökről szóló blogbejegyzésemben már írtam a méret és anyag kiválasztásának rejtelmeiről, azonban sokszor az ideális karnis megtalálása a probléma forrása.

Alapvetően kétféle karnis létezik a piacon, és aztán ezeknek megannyi változata. A két különböző típus a mennyezetre rögzíthető (sín):

kk1.jpg

és az oldalfalra szerelhető (általában rúd, ritkábban sín rendszerű) karnis:

kk2.jpg

kk3.jpg

Mindkét változatból létezik 1, 2, 3 soros típus.

Először azt kell eldöntenünk, hogy a mennyezetre szeretnénk felfüggeszteni a függönyt, vagy inkább csak az ablakkeret fölé helyeznénk a karnist. Egy átlagos vagy alacsony belmagassággal rendelkező lakásba a mennyezeti sín megoldást javaslom, mert a hosszú függöny optikailag nyújtja a teret, így magasabbnak érezzük a helyiséget. Ebből adódik, hogy egy extrém magas térben viszont kellemesebb érzetet kelthet, ha a függöny az ablakkeret tetejétől indul. Sokszor a fal minősége is eldöntheti ezt a kérdést. Ahhoz ugyanis, hogy a karnist megfelelően lehessen rögzíteni az oldalfalhoz, a falazatnak kellő tömörséggel kell rendelkeznie, és minden esetben nagyméretű, hosszú csavarokra és tiplikre lesz szükségünk. Tízből legalább nyolc lakásban azt tapasztalom, hogy az oldalfalra felhelyezett karnis lötyög, a függöny súlya kitépi a falból.

Amennyiben a falra szerelhető karnis mellett döntünk, akkor a következő kérdés, hogy milyen magasra helyezzük. Ha pénztárcabarát megoldást szeretnénk, akkor érdemesebb először kiválasztani és megvásárolni a függönyt. Az előre gyártott készfüggönyök ugyanis lényegesen olcsóbbak, mint méretre varratott társaik. Készfüggönyt 235-300 cm hosszúság között fix méretekben lehet találni. A legtöbb lakásban az ablakok a padlótól 85-90 centiméterre kezdődnek, az átlagos ablak 150 cm magas, így az ablak fölé helyezett karnis lehet akár 240 cm magasan is. Válasszuk tehát ki a nekünk tetsző fényáteresztő és hozzá illő, vele egyforma hosszúságú dekor függönyöket. Egy helyiségen belül az összes ablakra egyforma függöny kerüljön. Ezután tegyük fel a karnist a választott függönyök méretéhez igazítva. Akkor lesz elegáns a szoba, ha a függöny a karnistól a padlóig ér. Ettől csak akkor térjünk el, ha az ablak alatt kiugró konvektor vagy valamilyen bútor található. Ebben az esetben a függöny érjen az ablakpárkányig.

Ha a mennyezetre szerelhető sín mellett tesszük le a voksunkat, akkor újabb kérdésként merül fel, hogy a fal síkjától milyen távolságra kerüljön. Ezt a távolságot az ablak alatt elhelyezkedő fűtőtest vagy a párkány szélessége határozza meg. Akkor mutat szépen a padlóig érő függöny, ha akadálymentesen omlik le a mennyezetről, nem nyomja ki a párkány vagy a fűtőtest.

Mindegyik karnistípus esetén fontos a megfelelő hosszúság kiválasztása is. Akkor tudjuk szépen dekorálni az ablakot, ha a karnis mindkét irányban túllóg rajta 20-30 centiméterrel. Ha az ablakunk valamelyik oldalsó falhoz (esetleg szekrényhez) túl közel van, akkor legalább a másik oldalon hagyjunk 30 centimétert, ahová elhúzhatjuk a sötétítő vagy dekor anyagot. Természetesen, ha a szoba egyik fala teljes egészében üvegezett, akkor nem kérdés, hogy a karnis is végig fut az egész falon vagy mennyezeten. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az akasztókat és végzárókat fel tudjuk tenni, ehhez 5-5 centimétert elég hagyni az oldalsó faltól.

Következő kérdés, hogy hány soros legyen a karnis. Az egysorost kizárólag akkor javaslom, ha a függöny nem tölt be sötétítő, árnyékoló funkciót. Hiszen ha csak egy rúd vagy sín van, akkor a fényáteresztő és a dekorációs célú függöny egymás mellé kerül. Sokkal praktikusabb a kétsoros karnis használata, ahol az ablak felőli sorra kerül a fényáteresztő, míg a szoba felőli sorra a sötétítő vagy dekor függöny. A három soros megoldást akkor célszerű választani, ha három különböző anyagot szeretnénk rá feltenni.

Amikor karnist vásárolunk, mindig rendszerben gondolkodjunk. Sokféle típus van forgalomban, és a különböző gyártók termékei általában nem kompatibilisek egymással. Ezért az adott üzletben célszerű megvenni a görgőket, karikákat, egyéb rögzítő és végzáró elemeket, aminek segítségével feltesszük rá a függönyt és megakadályozzuk a véletlen leesést is. Itt általában felmerül a kérdés, egy adott függönyhöz mennyi görgőt, csipeszt, karikát vegyünk. Körülbelül 10 centiméterenként kell elhelyezni az akasztókat, tehát egy 150 cm széles karnisra 15 db rögzítő elemmel számolhatunk.

Aki úgy érzi, elvész a rengeteg információ között, vagy egyszerűen csak nem akar energiát pazarolni a függönyök és karnisok kiválasztására, annak szívesen állok rendelkezésére a tervezéstől a kivitelezésig.

A bejegyzés trackback címe:

https://angelsdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr9918020494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása