Angels Design

Angels Design

Kőkorszaki monstrumok

2023. január 12. - AngelsDesign

 - És tudod Zsuzsikám, mi a legborzasztóbb? – az idős asszony fátyolos tekintettel pislog a búra alól a fodrásznőre. - Hogy szegény Józsim, Isten nyugosztalja, azt hitte jót tesz velem. Amikor kirepültek a gyerekek, én kisebb házba akartam költözni, de ő nem engedte eladni. A két kezével építette, ott éltük le az egész életünket. – Előveszi kis kopott retiküljéből a zsebkendőjét, kifújja az orrát. Nagyot sóhajt, aztán csendesen, szinte csak magában motyog. -  Már csak tizennyolc fokot tartok, és az emeletet lezártam.

Beülök a fodrászszékbe, és a tükörből szemügyre veszem az idős hölgyet. Ápolt és elegáns, talán nyolcvan éves lehet. Ránézésre nem is gondolná az ember, hogy fagyoskodnia kell az otthonában, mert nem képes kifizetni a fűtésszámláját. Gyanítom, hogy ebben az évben egyre többen szembesülnek majd hasonló problémával. Sajnos a hetvenes – nyolcvanas években épült, több generációs családi házak mára korszerűtlenné váltak. Igazi pénztemetők lehetnek ezek az épületek a megnövekedett gázár miatt, ha időközben nem szigetelték a házat, nem újították fel a fűtési rendszert. Rengeteg idős ember él egyedül vagy párban ilyen monstrumokban. Biztosan nehéz elengedni, hiszen fiatalon saját erejükből építették, ott élték le egész felnőtt életüket, az ajtófélfákon talán még mindig ott vannak a vonalkák, ahogyan nőttek a gyerekek. Megannyi emléket suttog a recsegő parketta, és még ma is tetszik nekik az a kopott csempe a fürdőszobában.

kepkivagas.JPG

Két lehetőség kínálkozik a számukra. Vagy összefog a család, felújítják a házat és ismét több generáció él majd együtt, vagy keresnek egy alacsony rezsijű kis lakást az idős embernek, és eladják az elavult épületet. Aki nem szeretné, hogy idős családtagja ilyen méltatlan körülmények között élje le utolsó éveit, annak idén meg kell hoznia a döntést.

A rossz hír a hasonló helyzetben lévő tulajdonosoknak, hogy az elkövetkező hónapokban tömegesen áramlanak majd be ilyen családi házak a piacra, ami jelentősen letöri az árakat. Aki nem dönt időben az eladás mellett, az néhány hónap leforgása alatt milliókat veszíthet. Jó hír viszont, hogy megfelelő áron gyorsan lehet majd értékesíteni, mert több befektető is keres ilyen nagyméretű épületeket.

Igazán jó befektetés megvásárolni egy olyan többgenerációs családi házat, melyben 3-4 kisebb lakást lehet kialakítani. Persze nem alkalmas erre mindegyik épület, alaposan körbe kell járni, gondosan megtervezni a teljes felújítást. Az ideális épületben kialakítható élhető és kényelmes lakások 40-55 m2 körüliek, másfél vagy kétszobásak, hőszivattyúval és elektromos fűtéssel rendelkeznek. Akár közös kerttel, akár lakásonként saját kertrésszel, használati megosztással, gépkocsi beállási lehetőséggel kell tervezni.

kepkivagas_1.JPG

Ahhoz, hogy eldöntsük, a kiszemelt épületben hány lakást lehet kialakítani, először méretpontos alaprajzot kell készíteni a meglévő állapotról, és belsőépítész vagy tervezésben is jártas lakberendező segítségét kell kérni az átalakítási tervek elkészítéséhez. Célszerű statikust hívni, ha egy-egy vastagabb fal kivétele szükséges. A pincétől a tetőszerkezetig mindent alaposan meg kell vizsgálni. Az épületnek masszív alapokon kell állnia, alulról ne vizesedjen, a tetőszerkezete legyen ép. Az újonnan kialakított lakásokban az elválasztó falaknak és födémeknek megfelelő rétegrenddel kell majd rendelkezniük, hogy az áthallás minimális legyen. Ehhez célszerű akusztikával foglalkozó szakember segítségét kérni. A lakások nyílhatnak közös lépcsőházból, vagy a külső homlokzatról közvetlenül. Mindegyik lakás külön vízórát és villanyórát kapjon. A kertet úgy kell kialakítani, hogy minden lakáshoz tartozzon parkolóhely egy gépkocsi számára.

Miután megtaláltuk az ideális ingatlant, nagyságrendi költségvetést kell készíteni. Jónak számít a befektetés, ha a megtérülés meghaladja a piacon elérhető legmagasabb kamatot. Figyelembe kell venni, hogy egy ilyen horderejű felújítás 6-8 hónapot vesz igénybe. Az ingatlan megvásárlásától az új lakások értékesítéséig nagyjából 10-12 hónap telik majd el. A befektetés kockázata alacsony, hiszen a minimális rezsivel bíró korszerű ingatlanok értéke folyamatosan növekszik.

Ideális esetben a házból kiköltöző idős ember komfortosabb körülmények közé kerül, a rezsin megspórolt pénzből magasabb színvonalon élheti nyugdíjas éveit. Családtagjai válláról lekerül egy nagy teher, és talán még az unokáknak is jut egy kis hozzájárulás az önálló életkezdéshez.

Aki úgy gondolja, szívesen eladná a birtokában lévő monstrumot, vagy befektetési céllal éppen ilyen épületet keres, forduljon hozzám bizalommal. A megvásárlástól a felújításon át az értékesítésig a teljes folyamat levezénylését vállalom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angelsdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr1818024506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.05.01. 19:24:23

Szívesen ajánlunk falpaneleket is a felújításhoz. Egy kis ajánló itt: kerma.hu/galeria-66
Üdvözlettel, Kerma Design
süti beállítások módosítása