Angels Design

Angels Design

Színpadi trükkök – Home staging

2023. február 28. - AngelsDesign

- Azta@va... – az ingatlanszakértő csendben mosolyog, miközben a hetvenéves tulajdonos álmélkodva járja körbe az eladó sorba került lakását. Csaba sokféle reakciót látott már, de ettől az idős úrtól nem várt ilyen vulgáris megnyilvánulást.

- Értsem úgy, hogy tetszik a végeredmény?

- Hát erre nem számítottam, gratulálok uram – nyújtja a kezét a tulajdonos.

- Köszönöm, átadom a gratulációt a lakberendezőnek – feleli az ingatlanos, és amint elválnak egymástól, már hív is engem telefonon.

Ezek a visszajelzések megszépítik a napomat, és hálát adok a sorsnak, hogy ilyen fantasztikus hivatásom lehet.

Semmi extra nem történt ebben a közepes állapotú panellakásban, csak színpadra állítottam, felkészítettem az eladásra.

4161860.jpg

A lokáció tökéletes, az épület szépen karbantartott, de a lakás a legfelső emeleten van, és a házilag elvégzett felújítás is hagy némi kívánnivalót. Amikor egy lakásban ilyen renoválást látok, mindig gyerekkorom egyik bugyuta meséje, a „Mekk Elek az ezermester” jut eszembe. Az előszobában a járólap egyik oldalán saját anyagából készült a szegő, másik felén laminált szegőléc fut. A kétféle burkolat közötti burkolatváltó léc nem ér végig az ajtónyílás teljes szélességében. A falak frissen vannak festve, de előtte nem lettek simára glettelve. Talán ez mind nem lenne baj, de a háztömbben még két ugyanekkora lakást kínálnak ugyanilyen összegért eladásra, és mindkettő szebben van felújítva. A tulajdonos nem szeretné lejjebb vinni az árat, ráadásul gyors eladásban reménykedik.

Az ingatlanban nincsenek bútorok, nem lakják. Ez abból a szempontból előnyt jelent, hogy azonnal birtokba veheti az új tulajdonosa. Azonban egy üres lakás sehogyan sem mutat a hirdetésben megjelenő fényképeken, nem emelkedik ki a konkurencia közül. Miért választaná ezt a tízedik emeleti közepes állapotú lakást valaki, amikor ugyanitt ugyanennyiért talál jobb állapotút a hatodik emeleten is? Ráadásul egy üres szoba kisebbnek tűnik, mint egy optimálisan bebútorozott. Ennek az az oka, hogy a tárgyak hiánya miatt nem érzékeljük a tér valós méreteit, nincsen mihez viszonytanunk.

nappali.jpg

Ilyen esetben a home staging lehet a megoldás, ami nagyban megkönnyíti az ingatlan értékesítését. A klasszikus home staging során nem újítjuk fel az ingatlant, nem festünk falakat, nem cserélünk burkolatokat. Egy üres lakásnál már a bebútorozással is hatalmas változást lehet elérni. A megfelelően összeválogatott lakástextíliákkal és kiegészítő dekorációkkal hangulatos, otthonos érzetet kelthetünk. A berendezett és feldíszített ingatlanról érdemes profi fotókat, esetleg videót és virtuális túrát készíteni, hogy kiemelkedjen a hirdetés, és a lehető legtöbben jelentkezzenek rá.

4161859.jpg

A home stagingnek, az ingatlan színpadra állításának az a célja, hogy a vevő érzékeire pozitívan hassunk. Azonban amikor megérkezik az érdeklődő a lakásba, nem csak a szemével érzékeli a környezetét. Ahogy levegőt vesz, érzi a szagokat is. Ahogy belép, érzékeli az őt körülvevő hőmérsékletet, és hallja a zajokat. Éppen ezért a dekoráció és a bútorok elhelyezése elég ahhoz, hogy jelentkezzen a hirdetésre, de önmagában kevés ahhoz, hogy ezt a lakást válassza. Az eladásra történő felkészítés során érdemes odafigyelni arra is, hogy az ingatlanban az időjárásnak megfelelő hőmérséklet legyen. Ha dohányfüst vagy régi bútorok miatt kellemetlen szagot áraszt a lakás, sok szellőztetéssel, esetleg illatosítók kihelyezésével lehet javítani a helyzeten.

Különbözőképpen történik a home staging egy üres, egy bebútorozott és egy lakott ingatlan esetében. Egy üres lakásba a saját készleten lévő, összeválogatott bútoraimat szállíttatom, amivel könnyen elérhetem a kívánt eredményt. Egy bútorokkal és használati tárgyakkal telezsúfolt ingatlan gyakran okoz komoly kihívást, egy ilyen érdekes esetről írok a „Raktár vagy galéria” című blogbejegyzésemben. Vannak olyan eladásra kínált ingatlanok is, melyeket nem laknak, de a tulajdonos nem akarja a régi bútorokat elszállíttatni. Egy ilyen esetről írok az „Eklektikus színkavalkád” blogbejegyzésemben.

Home staging szolgáltatásomat olyan profi ingatlanszakértőknek nyújtom, akiknek a jutaléka tartalmazza a szolgáltatásom díját is, így az őket megbízó tulajdonosok felhőtlenül élvezhetik a végeredményt. A magánszemélyek részére tanácsadással, lakberendezői ötletekkel tudok segítséget nyújtani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angelsdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr9718060754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása