Angels Design

Angels Design

Felújítás előtt gondos tervezés

2023. február 04. - AngelsDesign

Nagyon egyszerű kéréssel keresett meg egy ingatlanközvetítő. Egy felújítandó lakás tulajdonosával úgy állapodott meg, hogy átalakítási tervet és látványtervet készít a hirdetéshez. Elmondása alapján a jelenleg két egymásba nyíló szoba és különálló konyha helyett amerikaikonyhás nappalit és két hálószobát lehetne kialakítani ebben az 52 m2-es lakásban. Ez nagyon jól hangzik, a mai követelményeknek tökéletesen megfelel, alacsony a rezsije és ideális lehet három főnek.

Jelenlegi alaprajz:

 tornavar_utca_javitott_alaprajz.JPG

Átalakítási terv:

 tornavar_atalakitasi.JPG

Miután megnéztem a két alaprajzot, azonnal felhívtam az ingatlanközvetítőt. Mivel egy belvárosi társasház középső lakásáról van szó, szinte kizárt, hogy ez az átalakítás megvalósítható legyen. A víz és szennyvíz csövei nem lesznek besüllyeszthetőek a padlóba, és valószínűleg az előszoba padlószintjét sem lehet annyival megemelni, hogy a csövek megfelelő lejtést kapjanak. Látványtervet pedig csak olyan átalakításról érdemes készíteni, ami megvalósítható. Hiszen lehet, hogy valaki pont ebbe az átalakítási tervbe szeret bele, és miután megvette a lakást, szembesül vele, hogy meg sem valósítható a felújítás. Jobb esetben a vevő a vásárlás előtt belsőépítész szakembert visz magával, és eláll a vételi szándékától. Ekkor viszont az ingatlanközvetítő kerülhet kellemetlen helyzetbe, az eladó megkérdőjelezheti a szakmai felkészültségét.

Javaslatot tettem egy megvalósítható átalakításra:

 atalakitasi_terv.jpg

Amikor egy felújítás során falakat kell mozgatni, vagy megváltoztatnák a helyiségek funkcióit, mindenképpen érdemes belsőépítész, vagy nagy tapasztalattal rendelkező lakberendező segítségét kérni már a tervezési fázisban. A szakember méretarányos átalakítási terveket készít, gondosan megtervezi a gépészeti és elektromos kiállásokat, burkolási és színezési tervet készít – ezekkel a tulajdonos rengeteg időt és pénzt spórolhat meg. A tervek alapján a felújításban résztvevő szakemberek pontos árajánlatot tudnak adni, az egymásra épülő munkafolyamatokat jól össze lehet szervezni.

Miután az ingatlanközvetítő egyeztetett a lakás tulajdonosával a lehetséges átalakításról, megkezdhettem a látványtervek elkészítését. Első lépésként berendezési tervet készítettem, ami egy egyszerűbb rajz:

 berendezett_atalakitott_alaprajz.JPG

Csak olyan méretű bútorokat helyezek el a térben, melyek kereskedelmi forgalomban kaphatóak. Itt is az a fő szempont, hogy adott esetben az új tulajdonos be is tudja rendezni a látványtervnek megfelelően a lakást. Előfordult már, hogy egy építés alatt álló ingatlan látványtervére jelentkezett vevő megkérdezte, hogy a képen látható bútorok is megvásárolhatóak-e. Az ilyen kérdés nagy örömet okoz, azt jelenti számomra, hogy igazán élethűre sikerült a látványterv.

Miután a megrendelőnek elnyerte a tetszését a berendezési terv, elkészítettem a végleges látványterveket. Ezek fotorealisztikus képek az enteriőrről. Segítségükkel a megrendelő pontosan látja, hogyan fog kinézni az átalakított belső tér.

 nappali2.jpeg

nappali4.jpeg

halo2.jpeg

halo3.jpeg

Mivel több éve foglalkozom komplett felújítások levezénylésével, így ennek az átalakításnak a nagyságrendi költségét is meg tudtam határozni. Az ingatlanközvetítő nagy örömmel továbbította nekem a lakás tulajdonosának elismerő szavait, és felkészülten várta az érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://angelsdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr6618041346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása